Top
 
Probiotik.hr / Mikrobne mljekarske kulture – starteri

Mikrobne mljekarske kulture – starteri

Raznovrsnost mliječnih proizvoda na tržištu rezultat je dugotrajne tradicije primjene mikrobnih kultura, ali i iskustva stručnjaka u proizvodnji mliječnih proizvoda. Raznolikost gotovih proizvoda, njihova funkcionalna i organoleptička vrijednost najčešći su zahtjevi potrošača. Kvaliteta, zdravstvena sigurnost i privlačnost mliječnih proizvoda u mnogome ovisi o kvaliteti sirovine – mlijeka, primijenjenom procesu proizvodnje, korištenim procesnim uređajima, dodatcima, ali i o primijenjenim čistim mikrobiološkim kulturama – starterima.

Odluka o izboru liofilizirane ili dubokosmrznute kulture za proizvodnju ovisi o kapacitetu, tehnološkim uvjetima pogona za preradu te o specifičnim zahtjevima klijenta. Jednako tako, odluka o korištenju mezofilne ili termofilne kulture ili njihovih mješavina ovisi o vrsti mliječnog proizvoda. Sukladno vašim specifičnim zahtjevima, tehnološkim uvjetima pogona za preradu te zavisno o vrsti proizvoda, naše stručno osoblje će vam pomoći u odabiru najbolje kulture za postizanje željenih prepoznatljivih karakteristika Vašeg proizvoda.

U našem prodajnom asortimanu su kulture namijenjene proizvodnji različitih vrsta sireva, jogurta, svježih fermentiranih proizvoda, maslaca:

  • sirevi – različite starter kulture za proizvodnju polutvrdih, tvrdih i mekih vrsta sireva, a o odabiru kulture ovisit će željena brzina acidifikacije, otpornost na bakteriofage te razvoj željenog okusa i teksture u konačnom proizvodu
  • jogurt – okus, tekstura i rok trajanja najvažnije su karakteristike jogurta za koji nudimo čitav niz starter kultura koje daju različite organoleptičke osobine od vrlo blagih (s niskom postacidifikacijom) do onih tradicionalnog okusa (npr. Grčki tip) s različitim profilima teksture
  • svježi fermentirani proizvodi su proizvodi poput kiselog vrhnja, stepke i kefira, obično su to tradicionalni proizvodi, a svima je zajednička mezofilna fermentacija.

Osim navedenog, iz prodajnog asortimana izdvajamo i specijalne kulture s različitim funkcionalnostima pojedinih bakterija mliječne kiseline:

  • probiotičke starter kulture – odabrani mikoorganizmi laktobacila i bifidobakterija, a koji imaju pozitivan utjecaj na zdravlje domaćina
  • gotove mješavine probiotičkih i jogurtnih kultura za proizvodnju fermentiranih probiotičkih proizvoda
  • biozaštitne kulture protiv rasta kvasaca i plijesni – izbor bakterija mliječne kiseline koje se koriste za prirodnu zaštitu fermentiranih mliječnih proizvoda
  • aromatske kulture
  • kulture za ubrzanje zrenja sira – posebno odabrani sojevi koji djeluju na ubrzanje procesa zrenja polutvrdih i tvrdih sireva
  • kulture za poboljšanje konzistencije i arome
  • plemenite plijesni te kvasci i bakterije za proizvodnju specijalnih vrsta sira.

Sve starter kulture iz našeg prodajnog asortimana posjeduju Kosher, Halal i non-GMO certifikate.

OVAJ PROIZVOD
VAS ZANIMA?

Kontaktirajte nas i saznajte više informacija

KONTAKT