Top
 
Probiotik.hr / Kalcij klorid

Kalcij klorid

Kalcij klorid se godinama upotrebljava u sirarstvu. Ima važnu ulogu u procesu koagulacije mlijeka i utječe na formiranje gruša. Dodaje se za optimizaciju procesa proizvodnje sira te kao nadoknada za varijabilni sadržaj kalcija u mlijeku uzrokovan sezonskim utjecajima.

Količina kalcija utječe na formiranje i čvrstoću gruša te na koagulaciju i vrijeme koagulacije tako da dodavanje kalcij klorida osigurava sirarima kontrolu procesa proizvodnje za održavanje fiksnog vremena koagulacije. Dodatkom kalcijevog klorida optimizaira se prirodni pH mlijeka. Također, dodaje se i u salamuru jer nedovoljna količina kalcijevog klorida u salamuri dovodi do pojave mekane kore, može doći do promjene boje sira, sir postaje osjetljiv na porast kvasaca i plijesni na površini.

Osim u mljekarskoj industriji, koristi se i u ostalim prehrambenim industrijama – kao sredstvo za konzerviranje različitog voća te u proizvodnji piva za ispravljanje nedostataka minerala u vodi, a može utjecati na djelovanje kvasca tijekom fermentacije.

Kalcijev klorid

OVAJ PROIZVOD
VAS ZANIMA?

Kontaktirajte nas i saznajte više informacija

KONTAKT